معرفی اهواز بخش سوم
صنایعدستی اهواز
با توجه به قدمت تمدن در منطقه اهواز و خوزستان، غنی بودن فرهنگ صنایعدستی در این منطقه دور از انتظار نیست. ازجمله زیباترین صنایعدستی اهواز میتوان به گلیمبافی، خراطی، قلمزنی، بوریابافی و عبا بافی اشاره کرد.
گلیمبافی
گلیمبافی یکی از ارزشمندترین صنایعدستی اهواز است که بیشتر به دستزنان و دختران روستایی و عشایر بافته میشود. گلیم، همانند قالی توسط دار بافته میشود با این تفاوت که به آن زیراندازی بدون پرز گفته میشود. گلیم هر منطقه مشخصات مختص به خود را دارد، گلیمی که توسط روستاییان عربنشین اهواز بافته میشوند تار و پود پشمی دارند و رنگ مورد استفاده در بافت آنها سبز، نارنجی، صورتی، قرمز، سرمهای، سفید و آبی است. همچنین طرحهای استفادهشده در آنها هندسی و الهام گرفته از ذهن است. یکی از معروفترین گلیمهای بافتهشده در استان خوزستان گلیم مربوط هفتکل است.
خراطی
خراطی هنری است که بر روی چوب توسط ابزاری مخصوص، طرحهایی را ایجاد میکنند. در خوزستان این هنر بیشتر در شهرهایی مثل دزفول و بهبهان انجام میشود و آثار زیبایی که تولید میشود را هم در این شهرها و هم در اهواز میتوانید ببینید. ابزار موردنیاز برای خراطی اره، مته، دستگاه خراطی است و چوب مور استفاده باید نرم و مرطوب باشد که چوب درخت سپیدار و توسکا گزینههای مناسبی هستند. با این هنر زیبا معمولا آثاری همچون مبل، گهواره، ظروف تزئینی، تابلو، گلدان درست میشود.
قلمزنی
قلمزنی یکی از هنرهایی است که در شهرهای مختلف ایران رواج دارد. این هنر سبب خلق ظروف تزئینی میشود که هرکسی را به خود جذب میکند. اگر بخواهیم از هنر قلمزنی تعریف ارائه دهیم، میتوان گفت قلمزنی هنر طرح انداختن بر روی فلزات مختلف است. روش کار در قلمزنی به این صورت است که درون ظرف از خاکاره یا قیر آمیخته با خاکستر پر میشود و بر روی آن طرحی رسم میکنند و با چکش و قلم بر روی طرحها حالتی فرورفته ایجاد میشود و پس از آن نواحی فرورفته را با خمیر مینا پر میکنند و در کوره میگذارند. گذاشتن در کوره سبب ایجاد یکلایهی لعابی رنگی و شفاف بر روی قسمتهای فرورفته میشود.
بوریابافی
بوریا نوعی حصیر زیرانداز است که از نیهای مردابی که در استان خوزستان بهوفور یافت میشود، درست میشوند. بافت بوریا کمی سخت است و به نیروی بدنی زیادی نیاز دارد، به همین علت توسط مردان بافته میشوند. از بوریا تنها بهعنوان زیرانداز استفاده نمیکنند؛ برای پوشاندن سقف خانه هم گاهی کاربرد دارد. این نوع حصیر بیشتر جنبه خودمصرفی در بین مردم خوزستان دارد.
عبابافی
عبابافی در خوزستان یکی از هنرهای سنتی است که قدمت آن به بیش از ۵۰۰ سال میرسد. درگذشته عبابافی بیشتر در شهرهایی مثل سوسنگرد،شوش، بهبهان و دزفول رایج بوده است اما امروز در شهر سوسنگرد و بهبهان انجام میشوند. رنگ عباهای بافتهشده در این مناطق بیشتر سیاه، شیری، خاکستری و خرمایی هستند. همچنین ازنظر جنس بافت دو نوع هستند، یک نوع که توسط نخی نازک بافته میشود و در فصل تابستان کاربرد دارد و نوع دوم تاروپودش متراکمتر و مناسب فصل زمستان است